Is pianospelen ook mediteren?

feb 28, 2023 | Inspiratie

Deze vraag kwam laatst bij me op en meteen kwam ook het antwoord: “Ja”. Hoezo dan?

In mijn twintiger jaren was ik al bezig met dingen als stilte zoeken, ontspanning, meditatie… een zoektocht die nooit is gestopt tot op de dag van vandaag en die ook nooit zal stoppen, vermoed ik. Na vele wegen en ‘probeerselen’ op dit gebied, is mij inmiddels duidelijk geworden dat meditatie een oneindige invulling kan hebben. Het gaat er in de kern om dat je mind tot rust komt, jij je innerlijk met jezelf verbindt en van daaruit doet wat je doet. Dat kan zijn stil zitten, staren, maar ook lopen, koken, afwassen, zelfs sporten.

Klank als helende kracht

Vanaf mijn negende jaar speel ik piano als hobby. Vele jaren les gehad, veel piano gestudeerd en veel gespeeld. Het heeft mij en anderen blij gemaakt, en het heeft mij ook door moeilijke periodes in mijn leven heen geholpen, zonder mij daar echt van bewust te zijn geweest. Muziek is een soort rode draad door mijn leven: piano spelen, lier spelen, klankschalen bespelen, tanpura, soms trommel… als het maar met klank is en iets met mij doet, iets wakker maakt, iets aanraakt, mij dieper met mijn essentie, noem het mijn ziel, verbindt. Dat kan zijn via ijle klanken, maar ook in vreugdevolle klanken; in kalmte maar ook in uitbundigheid. Als ik van binnen maar die beweging, die aanraking voel. En altijd is de opbrengst een blij hart, een bepaalde lichtheid, twinkel, die je leven-digheid zou kunnen noemen.

Was ik als kind (en ook later nog lange tijd) terughoudend in het piano spelen voor anderen, dan kan ik nu zeggen dat als ik een piano zie, ik een onweerstaanbare zin heb om erachter te gaan zitten en iets te spelen. Naar buiten ermee! Dat is de transformatie die heeft plaats gevonden. Hoe is dat gegaan? Ruim tien jaar geleden kwam ik in mijn ‘meditatiezoektocht’  in aanraking met de Tao technieken en oefeningen van Dr. en Master Zhi Gang Sha. Ze hebben er mede voor gezorgd dat ik de shift kon maken van binnen naar buiten, bevrijding zou je kunnen zeggen. De klankkracht en de kracht van de ziel waren voor mij misschien wel de meest effectieve om de weg van de bevrijding te vinden.

Liefde Vrede en Harmonie lied

Op die weg was het lied Love Peace and Harmony de binnenkomer voor mij. De woorden, de melodie en vooral de frequentie raakten mij diep vanaf het eerste moment: een soort herkenning, thuis komen bij dit lied. Dit was (en is) mijn grootste wens voor iedereen in het leven: liefde, vrede en harmonie. Al jaren speel ik het lied op de piano, improviseer ik er eindeloos op, begeleid ik groepen mensen die het zingen…en altijd word ik er blij van, dit lied verveelt mij  n o o i t ! Waarom? Omdat het mij bij die essentie brengt, bij mijn ziel brengt en dat is je ‘thuis’.

Wat doe ik er nog meer mee in het dagelijks leven? Eens per maand ga ik naar het Verzorgingshuis in het dorp waar ik woon en ga daar een uurtje piano spelen. De (veelal demente) bejaarden worden in de rolstoel om mij heen gezet en ik ga spelen. En raad eens wat ik de eerste tien minuten speel? Ja inderdaad, Love Peace and Harmony in allerlei toonaarden en variaties. Het verveelt hen nooit, het verveelt mij nooit. Na het uurtje improvisatie met mantra’s van Dr & Master Sha en meer en kijken ze mij stralend aan of zeggen: “ik word hier altijd zó rustig van!”

Nou, als dat geen meditatie is…?


Renée Henkemans

Nieuws & Inspiratie

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang regelmatig mooie inspiratieberichten in je mailbox.

Dank je voor het inschrijven!