Kenmerken van HSP en wat je eraan kunt doen

jan 9, 2023 | Inspiratie

Wist je dat één op de vijf mensen hoog sensitief is? De maatschappij verwacht steeds meer van ons en de digitale samenleving veroorzaakt veel prikkels. Steeds meer mensen zijn bezig met hun persoonlijke ontwikkeling, waarbij de interesse voor hoogsensitiviteit ook toeneemt.

In dit blog deel ik een aantal kenmerken van een Hoog Sensitief Persoon (HSP) en wat je eraan kunt doen. Daarbij vertel ik ook over mijn eigen ervaringen als HSP-er.

Mijn leven met HSP

Laat ik mijzelf eerst voorstellen:
Mijn naam is Lilly Bleijendaal, ik ben hoogsensitief en HSP-coach in opleiding. De ontdekking dat ik hoogsensitief ben heeft mij veel gebracht in mijn leven. Ik kan mijn kwaliteiten beter herkennen en heb nu tools om met mijn sensitiviteit om te gaan. Daarbij heb ik met Tao meditatie veel vooruitgang geboekt; hierover zal ik later meer vertellen. Laten we eerst ingaan op wat hoogsensitiviteit nou eigenlijk is.

Hoogsensitief of hooggevoelig?

Elaine Aron is de grondlegster van het begrip HSP. Zij concludeerde uit haar onderzoeken de definitie van HSP en heeft meerdere boeken geschreven over hoogsensitiviteit.

HSP staat voor Hoog Sensitieve Personen. Dit houdt in dat je wordt geboren met een intolerantie van het zenuwstelsel door het bovengemiddeld gevoelig zijn voor prikkels en signalen van buitenaf en van binnenuit.  Het is geen stoornis of diagnose, maar kan beter beschreven worden als een verzameling van persoonlijkheidseigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van een HSP anders reageert op de wereld dan de hersenen van mensen die de eigenschap niet hebben.

Hooggevoeligheid en hoogsensitief wordt vaak door elkaar gehaald maar er is wel een belangrijk verschil. Hooggevoeligheid is niet aangeboren, maar gaat over een verhoogde kwetsbaarheid/ overgevoeligheid die zich uit in een (over)emotionele reactie. Het is eerder een reactie op stress of een stressvolle gebeurtenis. Het komt vaak voor bij andere aandoeningen zoals autisme, ADHD of bij het niet goed kunnen verwerken van trauma’s.

Hoe herken je een HSP?

Hoogsensitiviteit kan het dagelijks leven lastig maken, de huidige samenleving stelt hoge eisen aan een mens en er zijn veel prikkels te verwerken. Als hoogsensitief persoon is herkenning en erkenning heel belangrijk. Vaak ervaar je al dat je gevoeliger bent dan anderen. Hieronder een aantal voorkomende kenmerken van een hoog sensitief persoon. Het is echter is niet altijd eenvoudig om te bepalen of iemand hoogsensitief is, omdat veel van deze kenmerken ook voorkomen bij hen die niet hoogsensitief zijn. Vaak is er hulp nodig van een HSP coach om te onderzoeken of je een HSP bent.

Iedere HSP is uniek en alleen via een hersenscan kun je er 100% zeker van zijn dat je een hoogsensitief persoon bent.

10 Kenmerken van HSP

 • Zijn zich bewust van subtiele signalen van de omgeving
 • Zijn vaak meegaand en hebben moeite met grenzen aangeven
 • Hebben een groot empathisch vermogen en sterke intuïtie
 • Zijn gevoeliger voor pijn en zintuigelijke prikkels
 • Hebben behoefte aan een vast dagritme omdat ze meer rust, structuur en regelmaat nodig hebben
 • Hebben oog voor details en kunnen sneller verbanden leggen tussen ideeën
 • Hebben interesse en baat bij meditatie en yoga
 • Zijn gevoelig voor (negatieve) stemmingen en emoties van anderen
 • Hebben behoefte aan verbinding en harmonie
 • Presteren het best als ze vanuit hun hart kunnen werken

Wellicht herken je jezelf in een aantal van deze kenmerken die voorkomen bij hoogsensitieve personen. Mijn eigen ervaring als HSP-er is dat hoogsensitiviteit een enorme kracht is die je veel zal kan inzetten in je dagelijks leven. Het is alleen belangrijk dat je weet hoe je om kunt gaan met je hoogsensitiviteit, zodat je jouw kwaliteiten tot uitdrukking kan brengen. Daarbij kunnen Tao technieken en methodes enorm helpen.

8 Tips voor gelukkig leven met HSP

Er zijn allerlei tips om je leven als hoog sensitief persoon eenvoudiger te maken. Deze tips kunnen je helpen dicht bij jezelf te blijven en meer vreugde te ervaren in je dagelijks leven.
Hieronder zet ik er een aantal op een rij.

 • Slaap voldoende: Je hebt meer prikkels te verwerken en hebt de 7 à 8 uur slaap nodig om te herstellen.
 • Neem tijd voor jezelf: Je hebt meer behoefte aan rust en alleen zijn. Dit komt doordat je zintuigen altijd alert zijn. In momenten van rust worden de prikkels verwerkt en krijgen ze een plekje.
 • Hou overzicht: Overzicht helpt om je hoofd leeg te maken en te houden. Bekijk voor jezelf wat jij hiervoor nodig hebt, maar het kan je enorm helpen om prikkels te verwerken. Je kunt een organizer hiervoor gebruiken, bijvoorbeeld de Plan-point organizing agenda.
 • Creëer een eigen plek: Een plekje in je huis waar je tot rust kan komen en ruimte kan nemen voor jezelf. Je kan bijvoorbeeld een kamerscherm gebruiken als een hele kamer niet mogelijk is.
 • Keep it simple; Je hebt de neiging situaties/jezelf in alle details en nuances waar te nemen. Leg de lat lager voor jezelf en je zult merken dat je daardoor meer voldoening ervaart.
 • Kies gezonde voeding; voeding heeft grote invloed op hoogsensitive mensen, zo heb je bijv. eerder last van cafeïne of suikers. Kies voor zoveel mogelijk natuurlijke biologische groenten en fruit.
 • Luister naar je gevoel: voor hoogsensitieve mensen is vanuit je gevoel leren leven heel belangrijk. Vooral omdat je een sterke intuïtie hebt. Voel eerst waar je behoeftes liggen en pas daar je plannen/dagelijks leven op aan.
 • Start de dag met een lach: het onderbewuste is vooral s ’nachts actief en hoogsensitieve mensen kunnen hierdoor vermoeider wakker worden. Er zijn meerdere manieren om positief de dag te starten. Je kunt luisteren naar een podcast of yogaoefeningen doen. Ik kies meestal voor Tao meditatie met Tao Kalligrafie dit helpt mij om de dag ontspannen te starten en mij te verbinden met mijzelf. Er zijn ook apps te downloaden zoals meditation en breathing app.

De kracht van Tao meditatietechnieken bij HSP

Als kind omgaan met mijn hoogsensitiviteit was een hele opgave. Ik had moeite om te functioneren op school en om te gaan met alle externe prikkels. Dit had grote invloed op mijn algehele stemming, emoties, prestaties op school en het dagelijks leven. Ik voelde mij vaak uit balans, onveilig en kon moeilijk verbinding houden met mijzelf.

Nadat ik de methodes en technieken heb toegepast van Dr. en Master Sha, waaronder Tao meditatie, kon ik mij veel beter handhaven. Ik leerde technieken/methodes om meer vanuit mijn innerlijke kracht te leven, waardoor ik beter om kon gaan met alle externe en interne prikkels die ik op school en in mijn privéleven tegenkwam. Ik kan beter onderscheid maken tussen emoties van anderen en mijzelf waardoor ik meer vreugde kan ervaren in het dagelijks leven. Ik gebruik Tao meditatie om harmonie te brengen in mezelf waardoor ik mij veilig kan voelen. Daarnaast heeft dit een positieve werking op mijn omgeving, mijn partner, mijn collega’s merken op dat ik veel vreugde en licht uitstraal waar zij blij van worden.

HSP Coach

Momenteel ben ik HSP coach in opleiding, omdat ik graag anderen help met het omgaan met hoogsensitviteit. Ik combineer de kennis en wijsheid die ik leer als HSP Coach met de eeuwenoude Tao meditatietechnieken van Dr. Zhi Gang Sha.

Ik raad een ieder die hoogsensitief is aan om Tao meditatie te gaan toepassen, het kan werkelijk je leven positief beïnvloeden! Op het Meditatie & Inspiratie Platform kun je kiezen uit meerdere sessies.

Wil je meer over mij weten of in contact komen?

Bezoek mijn website
Of mijn Instagram

Nieuws & Inspiratie

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang regelmatig mooie inspiratieberichten in je mailbox.

Dank je voor het inschrijven!